Babyfoonplaza.nl Blog Cognitieve ontwikkeling baby 0-6 maanden

Cognitieve ontwikkeling baby 0-6 maanden


Cognitieve ontwikkeling baby

Vooral in de eerste weken na de geboorte is het voor een baby allemaal ontzettend spannend en krijgen ze enorm veel prikkels. Niet zo gek, te bedenken dat ze ineens vanuit een vertrouwde omgeving die de baarmoeder heet op de wereld worden gezet. De eerste weken zullen daarom ook vooral in het teken staan van waarnemend gedrag. De cognitieve ontwikkeling van een kind begint serieuze vormen aan te nemen deze eerste periode. Om een beter beeld te krijgen van de cognitieve ontwikkeling van een baby van 0 tot 6 maanden, is het goed te weten wat cognitieve ontwikkelingen nu eigenlijk is.

Inhoudsopgave

Wat is cognitieve ontwikkeling

In de basis is de cognitieve ontwikkeling niets meer dan het waar nemen, opslaan en verwerken van informatie. Door bepaalde informatie en handelingen vaak te herhalen, wordt het vanzelf eigen en wordt een kind hier steeds beter in. Je kunt je dus voorstellen, dat vooral bij baby’s de cognitieve ontwikkelingen zich in razend tempo opvolgen. Baby’s en ook kinderen staan er immers om bekend dat ze maar al te graag de wereld willen ontdekken en nieuwe dingen willen leren.

1e maand

In de eerste paar weken van het leven van baby bestaat de cognitieve ontwikkeling baby veelal uit wat ongecontroleerde reflexen. Hierbij moet je denken aan het bewegen met de armpjes en zuigen op een speen. Ook beginnen ze langzaam te ontdekken wat er nu allemaal om hun heen gebeurt. Ze krijgen door dat ze hun hoofdje kunnen draaien en op deze manier ineens een stuk breder gezichtsveld hebben waar ze ineens van alles kunnen waarnemen.

Eerste half jaar

Wanneer je kleintje langzaam begint te wennen aan z’n nieuwe wereld gaat het opeens snel. De cognitieve ontwikkelingen volgen zich in de daaropvolgende periode van de eerste paar weken in een razend tempo op. Door vooral alles te proberen, zullen ze per toeval allerlei verschillende nieuwe dingetje leren, die ze in de loop van de tijd steeds vaker zullen toepassen. Zo zal je zien dat ze na verloop van tijd ook beginnen te lachen en er meer interactie mogelijk is. Doordat de motoriek nog volop in ontwikkeling is, zal je merken dat alles wat je baby in de eerste maanden van z’n nog prille leventje doet vooral erg ongecontroleerd oogt.