Babyfoonplaza.nl Blog Wanneer ben je vruchtbaar?

Wanneer ben je vruchtbaar?Hebben jullie deze keuze gemaakt om te gaan voor kinderen, dan is het belangrijk dat jullie gemeenschap hebben tijdens de periode waarop de kans aanwezig is dat je zwanger kunt raken. Het is namelijk essentieel dat jullie gedurende de eisprong gemeenschap hebben, zodat de zaadcel van de man, de eicel van de vrouw kan bevruchten. Helaas is deze periode maar een aantal dagen per maand. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je ook alleen maar gedurende deze periode kans hebt om zwanger te worden, want de zaadcellen van de man kunnen namelijk tot wel 72 uur in het lichaam van de vrouw overleven. Wanneer ben je vruchtbaar? En wil jij weten wanneer je het meest vruchtbaar bent? Wij vertellen het je!

Inhoudsopgave

Ovulatie

De ovulatie is het belangrijkste punt om rekening mee te houden voor een zwangerschap. Dit is namelijk het moment dat de eicel van de vrouw de eileider verlaat en kans heeft om bevrucht te raken door de zaadcel van de man. In de dagen voorafgaand aan deze eisprong is de vrouw doorgaans het meest vruchtbaar. Dit zal gezien de overlevingsduur van 72 uur van de zaadcel van de man uitkomen op 2 tot 3 dagen voor de ovulatie. Wanneer de ovulatie plaatsvindt, dat is voor iedere vrouw verschillend. Dat hangt af van de lengte van je cyclus, maar ook de duur van je cyclus. Waar het gemiddelde aantal dagen vaak op 28 uitkomt, kan het bij de één zelfs wel 29 of 30 dagen zijn.

Wanneer is de ovulatie

Alles is erop gericht dat wanneer jullie zwanger willen raken, je exact weet wanneer de ovulatie ofwel de eisprong bij de vrouw plaatsvindt. Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe lang jouw cyclus is. Dit kun je eenvoudig zelf uitrekenen door de periode tussen de twee menstruaties gedurende een langere periode voor jezelf te onthouden of te noteren. De eisprong vindt namelijk 14 dagen voor de eerste dagen van je nieuwe cyclus plaats. Ben je net gestopt met anticonceptie, dan kan het zijn dat je cyclus weer eerst op een natuurlijk wijze op gang moet komen. Gelukkig hebben ze daar tegenwoordig ook ovulatietesten voor, zodat je exact weet wanneer het jouw vruchtbaarste periode is.